Θεραπεία κατακλίσεων και ελκών

    1)Ξεπλένουμε την κατάκλιση ή το έλκος με άφθονο φυσιολογικό ορό ή νερό και σαπούνι (στην περίπτωση τραύματος με νεκρώσεις).Αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε ιωδιούχα παράγωγα (πχ. betadine), τα οποία αποδεδειγμένα, προκαλούν νεκρώματα επιβραδύνοντας έτσι την επούλωση της πληγής(πρέπει να ξεπλένονται μετά από σύντομο χρονικό διάστημα αν γίνεται χρήση).Επίσης δεν χρησιμοποιούμε τοπικά αντιβιοτικά (πχ. σκόνες η αλοιφές αντιβιοτικών), τα οποία δημιουργούν ανθεκτικότητα σε μικροοργανισμούς.Για πληγές που χρήζουν επιθέματος με αντιβιωτική δράση κάνουμε χρήση επιθεμάτων αργύρου.

 

   2)Στεγνώνουμε καλά την περιοχή  γύρω από το τραύμα, αφήνοντας την ίδια την πληγή υγρή.

 

   3)Ξεχωρίζουμε 2 περιπτώσεις:

 

     α)Εάν το τραύμα φέρει νεκρώσεις η λειτουργική απομάκρυνση των νεκρωμάτων (της εσχάρας) επιτυγχάνεται αποτελεσμάτικά με την χρήση ειδικών υγρών επιθεμάτων (υδρογέλες) ώστε να αποκτήσουμε μετά απο μερικές μέρες ένα νεαροποιημένο (καθαρό κόκκινο) τραύμα.Πατήστε εδώ για να δείτε υδρογέλες.

     β)Αν το τραύμα είναι νεαροποιημένο (τραύμα καθαρό και κόκκινο) τοποθετούμε αλγινικά επιθέματα (κορδόνια ή φύκια ) για να προαχθεί η επούλωση.Πατήστε εδώ για να δείτε αλγινικά επιθέματα

     

    4)Αφού χρησιμοποιηθεί η υδρογέλη ή το αλγινικό επίθεμα στην κατάκλιση,πάντα τοποθετούμε στο τέλος ένα επίθεμα κάλυψης για τη διατήρηση της σωστής υγρασίας στο τραύμα.Πατήστε εδώ για να δείτε επιθέματα κάλυψης.

  Η χρήση γαντιών είναι απαραίτητη σε όλα τα παραπάνω βήματα.Αν η πληγή είναι μολυσμένη, τότε οι αλλαγές των επιλεγμένων επιθεμάτων πρέπει να γίνονται σε πιο τακτά χρονικά διαστήματα (κυρίως για την δυσοσμία) και ο ασθενής να υποστηρίζεται με συστηματική αντιβίωση.Οι υδρογέλες μπορούν να μείνουν στο τραύμα αρκετές μέρες ώστε να προωθηθεί η αυτόλυση των νεκρωμάτων.

  Η περιποίηση κατακλίσεων πρέπει να περιλαμβάνει οπωσδήποτε την ελάττωση της πίεσης στο τραύμα.Αυτό επιτυγχάνεται με την χρήση προϊόντων που είναι ειδικά σχεδιασμένα για αυτό το λόγο.Πατήστε εδώ για να δείτε τα συγκεκριμένα υλικά.

 

Αν ο ασθενής είναι ασφαλισμένος τότε μπορεί να προμηθευτεί τα επιθέματα δωρεάν μέσω του ΕΟΠΥΥ (αφορά όλα τα ταμεία).Καλέστε στα τηλέφωνα επικοινωνίας για πληροφορίες.

Όλα τα επιθέματα επιτυγχάνουν την θεραπευτική τους δράση βασιζόμενα στην υγρή επούλωση των τραυμάτων, η οποία μέθοδος προάγει την πιο σωστή και γρήγορη επούλωση των πληγών.

facebook.jpg

2021 created by vitaplast

Τηλέφωνα επικοινωνίας

Αθήνα και υπόλοιπη Ελλάδα

2111839987

6957979111

Θεσσαλονίκη

6981900868