Κατάκλιση και θάνατος

Τα έλκη κατάκλισης επιρρεάζουν αρνητικά την ποιότητα ζωής των ασθενών με χρόνια νοσήματα και μειώνουν το προσδόκιμο ζωής τους σε μερικές περιπτώσεις.

Ο κίνδυνος θανάτου από έλκη κατάκλισης έχει άμεση σχέση με την παρουσία μόλυνσης στην τραυματισμένη περιοχή αλλά και με το σημείο που έχει παρουσιαστεί το τραύμα.

Κατάκλιση και θάνατος

Οι πληγές στον κόκκυγα ή στην πτέρνα που φέρουν μικροβιακό φορτίο μπορούν να προκαλέσουν οστεομυελίτιδα (φλεγμονή οστών και μυελού) και γι'αυτό χρήζουν κατάλληλης περιποίησης.Στην περίπτωση της οστεομυελίτιδας με την συνύπαρξη διαβήτη και την εμφάνιση του έλκους στα κάτω άκρα(πχ διαβητικό πόδι) η αντιμετώπιση του τραύματος είναι περίπλοκη.


Η σήψη και το σηπτικό σοκ αφορούν την ύπαρξη παθογόνων μικροοργανισμών στο αίμα που απελευθερώνουν τοξίνες στο αίμα του ασθενούς.Η είσοδος αυτών των παθογόνων στην περίπτωση κατάκλισης γίνεται μέσω της πληγής.

Ένα έλκος κατάκλισης στο οποίο παρέχεται η απαραίτη φροντίδα (να καθαρίζει ο συνοδός το έλκος και να γίνεται σωστή χρήση υλικών κατάκλισης) είναι απίθανο να προκαλέσει το θάνατο του ασθενούς.


Για πληροφορίες σχετικά με τη χρήση αλλά και τη δικαιολόγηση υλικών για έλκη κατακλίσεων μέσω ΕΟΠΥΥ καλέστε στα τηλέφωνα επικοινωνίας


Αρχική σελίδα