top of page

Κατάκλιση κόκκυγα

Οι περιοχές που εμφανίζονται συχνά τα έλκη κατάκλισης περιλαμβάνουν τα ισχία,την περιοχή του κόκκυγα, τους τροχαντήρες και τις πτέρνες. Λιγότερο συχνά εμφανίζονται στους αγκώνες,την ωμοπλάτη,και στα μαλακά μόρια στο κρανίο.

Κατάκλιση κόκκυγα

Οι αιτίες που εμφανίζονται οι κατακλίσεις είναι η παρατεταμένη πίεση στα μαλακά μόρια πάνω από περιοχές που βρίσκονται οστά, η ακινησία, η πλημμελής υγιεινή στην παθούσα περιοχή,η κακή διατροφή λόγω έλλειψης ορέξεως ή δυσαπορρόφησης των θρεπτικών συστατικών.


Η ταξινόμηση των κατακλίσεων περιλαμβάνει 4 στάδια ανάλογα με την κατάσταση του έλκους (βάθος και έκταση καταστροφής των ιστών).Πατήστε εδώ για να δείτε τα στάδια.


Η αρχή της αντιμετώπισης των κατακλίσεων βασίζεται στην πρόληψη της αλλά και στη σωστή επιλογή και χρήση υλικών για την επούλωση των ελκών.


Τα υλικά για την θεραπεία κατακλίσεων χορηγούνται δωρεάν. Για να σας ενημερώσουμε σχετικά με τις υπηρεσίες μας αλλά και για τα βήματα αντιμετώπισης μίας κατάκλισης κόκκυγα με υλικά μέσω ΕΟΠΥΥ πατήστε εδώ


Η αντιμετώπiση ελκών περιλαμβάνει δύο τρόπους τη συντηρητική και τη χειρουργική


Η συντηρητική αντιμετώπιση αφορά την άρση της πιέσεως στις παθούσες περιοχές, στην φροντίδα του τραύματος με τα σωστά υλικά και στην πρόσληψη θρεπτικών ουσιών από το φαγητό.

Η χειρουργική αντιμετώπιση περιλαμβάνει την εκτομή του νεκρωτικού ιστού από εξειδικευμένο ιατρό και στη συνέχεια την τοποθέτηση υλικών κατακλίσεων.

Το στάδιο επούλωσης των τραυμάτων περιλαμβάνει την χρήση εξειδικευμένων επιθεμάτων ώστε το τραύμα να μην μολύνεται αλλά και να έχει ταχύτερη επούλωση (αφορά και τους και δύο τρόπους επούλωσης του έλκους).


Χρήση επιθεμάτων για κατάκλιση κόκκυγα : Συνήθως γίνεται χρήση υδρογέλης για μερικές αλλαγές στο τραύμα και κλείσιμό του με επίθεμα αφρώδες ή υδροτριχοειδικό ώστε να αφαιρεθούν τα νεκρώματα .Αφού το τραύμα νεαροποιηθεί και υπάρχει κοιλότητα χρησιμοποιούμε επίθεμα αλγηνικού ασβεστίου (ονομάζονται κορδόνια ή φύκια λόγω του σχήματος τους) μαζί με επιθέματα κάλυψης.








bottom of page