top of page

Δημιουργία κατάκλισης

VITAPLAST - υλικά κατακλίσεων μέσω ΕΟΠΥΥ


Κατακλίσεις παθαίνουν συχνότερα οι ηλικιωμένοι άνθρωποι,οι οποίοι πάσχουν από κάποια ασθένεια και συχνά βρίσκονται κλινήρεις σε κάποιον οίκο ευγηρίας, στο νοσοκομείο ή στο σπίτι. Οι πληγές από κατάκλιση δημιουργούνται σε ασθενείς που παραμένουν ακίνητοι, καθιστοί ή ξαπλωμένοι για μεγάλο χρονικό διάστημα. Εμφανίζονται σε περιοχές που πιέζονται παραττεταμένα από το βάρος του σώματος όπως στην ουρά (κόκκυγας), στα έξω πλάγια των μηρών και στις πτέρνες.


Δημιουργία κατάκλισης

Οι κατακλίσεις δημιουργούνται επειδή η πίεση που ασκείται στους ιστούς συμπιέζει τα αγγεία, με αποτέλεσμα την ελάττωση της κυκλοφορίας του αίματος στην περιοχή. Επίσης παίζουν σημαντικό ρόλο η κακή θρεπτική κατάσταση, η προχωρημένη ηλικία του ασθενούς και βεβαίως η ακράτεια ούρων και κοπράνων. Γι' αυτό επιβάλλεται η καλή και σωστή φροντίδα του ασθενούς.

Στο πρώτο στάδιο των κατακλίσεων παρατηρούνται ερυθρότητα και σκληρότητα του δέρματος. Αργότερα μπορεί να καταστραφεί η επιδερμίδα και να δημιουργηθεί έλκος.

Αν δεν αντιμετωπιστεί η καταστροφή επεκτείνεται στους μυς,τους τένοντες και τις αρθρώσεις. Στο έλκος που έχει προκληθεί από κατάκλιση πρέπει να γίνεται προσεκτικό πλύσιμο με φυσιολογικό ορό ή με νερό και σαπούνι για την αποφυγή επιμόλυνσης της περιοχής. Η χρήση αντισηπτικών ενδείκνυται στις περιπτώσεις τοπικής λοίμωξης και έλκους με συχνές μολύνσεις καθώς μπορεί σε αντίθετη περίπτωση να καθυστερήσει η επούλωση της πληγής.

Απαραίτητα κρίνονται επίσης ο καλός αερισμός του χώρου, η αλλαγή στρώματος ή η χρήση στρώματος αέρα, καθώς και η κατανάλωση άφθονων υγρών για την αποφυγή της ξηρότητας του δέρματος.

Η λήψη μέτρων όπως είναι η συχνή αλλαγή των θέσεων,η χρήση κατάλληλων στρωμάτων για την ανακούφιση του ασθενούς από την ασκούμενη πίεση, η σωστή φροντίδα, η περιποίηση του δέρματος και η σωστή διατροφή αποτελούν μια λύση για τη μείωση της δημιουργίας κατάκλισης.

Για πληροφορίες σχετικά με τη δικαιολόγηση υλικών κατάκλισης και τον τρόπο προμήθειας τους καλέστε στα τηλέφωνα επικοινωνίας.


bottom of page