top of page

Επιθέματα για άτονα έλκη

VITAPLAST - Επιθέματα για άτονα έλκη μέσω ΕΟΠΥΥ.


Τα άτονα έλκη αποτελούν μία ειδική κατηγορία τραυμάτων και η σωστή χρήση των υλικών πρέπει να γίνεται με προσοχή. Αφορούν κυρίως έλκη φλεβικής ανεπάρκειας που έχουν προκληθεί συνήθώς από μηχανικές βλάβες (τραυματισμοί στο σπίτι ,πέσιμο) και η επούλωση τους είναι αργή και επώδυνη. Τις περισσότερες φορές είναι επιφανειακά έλκη με μέτρια εξίδρωση.

Επιθέματα για άτονα έλκη

Τα επιθέματα που χρησιμοποιούνται στα άτονα έλκη είναι συνήθως βαζελινούχα επιθέματα με άργυρο ώστε να αντιμετωπίζεται τοπικά το μικροβιακό φορτίο αλλά και να μην κολλάνε οι γάζες με την ανοιχτή πληγή.

Αναλόγως το έλκος θα ξεχωρίσουμε δύο περιπτώσεις:


-Αν θελήσουμε να πραγματοποιήσουμε υγρή επούλωση στο άτονο έλκος(μέτρια ροή εξιδρωμάτων), τότε θα γίνει και χρήση ενός επιθέματος κάλυψης για να διατηρεί σταθερή την υγρασία στο τραύμα το οποίο θα το στηρίξουμε με γάζες περίδεσης. Δηλαδή χρήση επιθέματος αργύρου μαζί με επίθεμα κάλυψης.

-Αν εντοπίσουμε μεγάλη εξίδρωση τότε χρησιμοποιούμε τα επιθέματα αργύρου μαζί με αποστειρωμένες γάζες ώστε να μην εμποδίζεται η ροή των εξιδρωμάτων.


Ο ασθενής πρέπει μαζί με την χρήση των υλικών να αλλάξει όσο μπορεί και τις συνήθειές του.Η ανύψωση των ποδιών κατά την διάρκεια της ημέρας ώστε να μην επιβαρύνεται η παθούσα περιοχή κρίνεται απαραίτητη όπως και η χρήση ειδικής κάλτσας διαβαθμισμένης συμπίεσης.


Για πληροφορίες σχετικά με την επούλωση άτονων ελκών με υλικά μέσω ΕΟΠΥΥ καλέστε μας στα τηλέφωνα επικοινωνίας.






bottom of page