top of page

Κατάκλιση φτέρνας - θεραπεία

Vitaplast- Πως να επουλώσετε έλκη από κατάκλιση στη φτέρνα με επιθέματα κατακλίσεων μέσω ΕΟΠΥΥ.

Τα έλκη κατακλίσεων στις φτέρνες των ασθενών συνήθως εμφανίζονται ως δευτερογενή τραύματα και σπάνια ως μεμονωμένες κατακλίσεις.Θα έχουν εμφανιστεί αρχικά κατακλίσεις σε άλλα σημεία του σώματος του ασθενούς και μετέπειτα στις φτέρνες.

Θεραπεία κατάκλισης φτέρνας

Το υποδόριο στις φτέρνες έχει μικρό πάχος και εμφανίζονται νεκρώσεις λόγω της πίεσης σχετικά εύκολα. Τα νεκρώματα στις περισσότερες περιπτώσεις είναι εκτεταμένα όχι τόσο σε έκταση,αλλά σε βάθος προκαλώντας πρόβλημα στο οστό.

Λόγω της παρατεταμένης πίεσης στις φτέρνες παρατηρούμε την εμφάνιση μίας μεγάλης φυσαλίδας η οποία μπορεί να περιέχει και αίμα από τα πρώτα στάδια. Η φυσαλίδα αν αδειάσει το περιεχόμενο της απομακρύνεται και παρουσιάζεται το τραύμα στον υποδόριο ιστό είτε ως νέκρωμα είτε ως τραύμα προς επιθηλιωποίηση.


Η θεραπεία της κατάκλισης στη φτέρνα περιλαμβάνει τη σωστή επιλογή υλικών:

-Τα υλικά που χρησιμοποιούμε στην περίπτωση νεκρωμάτων είναι υδρογέλη ή επίθεμα πλέγματος με αργύρο και για κάλυψη επίθεμα υδροτριχοειδικό για την σωστή διατήρηση της υγρασίας ώστε να προκαλέσουμε υγρή επούλωση.

Κατάκλιση φτέρνας θεραπεία

-Στην περίπτωση ενός νεαροποιημένου τραύματος στη φτέρνα κάνουμε χρήση αλγηνικών επιθεμάτων για την άμεση προώθηση της επιθηλιωποίησης και επιθεμάτων κάλυψης για την διατήρηση της υγρασίας στο τραύμα.Αν είναι επιφανειακό το τραύμα έχουμε την επιλογή να μην χρησιμοποιήσουμε επίθεμα αλγηνικού ασβεστίου.


Η συχνότητα των αλλαγών εξαρτάται από την ποσότητα των εξιδρώσεων ενώ το υλικό του επιθέματος κάλυψης εξαρτάται από το είδος του έλκους που αντιμετωπίζουμε.

Αν συνυπάρχει διαβήτης μπορεί να χρειαστεί να κάνουμε χρήση γάζας με περίδεση τοποθετώντας στο τραύμα βαζελινούχο επίθεμα πλέγματος αργύρου.


Για την προμήθεια υλικών κατάκλισης μέσω ΕΟΠΥΥ καλέστε μας στα τηλέφωνα επικοινωνίας ή στείλτε μας μήνυμα μέσω viber.


bottom of page