top of page

Λούσιμο σε κατακεκλιμένο ασθενή

Οι ασθενείς σε κατάκλιση συνήθως δεν μπορούν να βοηθήσουν το συνοδό τους στη διαδικασία καθαρισμού του σώματος ή της κεφαλής.Ο συνοδός πρέπει με υπομονή να καθαρίσει τον ασθενή με τη βοήθεια των κατάλληλων υλικών.

Θα χρειαστείτε : ένα λουτήρα για κατακεκλιμένους ασθενείς, σαμπουάν για ευαίσθητο τριχωτό κεφαλής,πετσέτες.

  1. Φροντίζετε η κεφαλή του ασθενούς να τοποθετηθεί στο λουτήρα σωστά και να εφάπτεται το κάτω μέρος του λουτήρα με τον αυχένα του ασθενούς (ώστε να αποφύγετε τις διαρροές προς το σώμα του ασθενούς). Πρέπει ο άνθρωπος μας να νιώθει άνετα και το κεφάλι να έχει μικρή κλίση προς τον λουτήρα.

  2. Τοποθετούμε αδιάβροχα προστατευτικά αυτιών ώστε να μην εισχωρήσει νερό στο αυτί του ασθενούς.

  3. Εφαρμόζουμε ελαφρύ μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής με νερό και σαμπουάν και ξεπλένουμε με άφθονο νερό.

  4. Σκουπίζουμε την κεφαλή του ασθενούς και το λούσιμο έχει τελειώσει.

  5. Γυρίζουμε τον ασθενή πλάγια ώστε να ελέγξουμε τυχόν διαρροές νερού προς το σώμα του ασθενούς (σκουπίζουμε αμέσως αν παρατηρήσουμε νερό προς το σώμα του)

Το λούσιμο ενός κατακεκλιμένου ασθενούς είναι το ίδιο με το λούσιμο ενός περιπατητικού ασθενούς με τη διαφορά πως ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ τις διαρροές προς το σώμα του ασθενούς (γι'αυτό και χρησιμοποιούμε λουτήρα). Η επιπλέον υγρασία στο σώμα ενός κατακεκλίμένου ατόμου του προκαλεί δυσφορία και κάποιες φορές μυκητιάσεις.


Στο εμπόριο υπάρχουν και σκουφάκια για λούσιμο χωρίς νερό. Μπορείτε να τα χρησιμοποιείτε αλλά όχι σε μεγάλη συχνότητα.Το μπάνιο ενός κατακεκλιμένου ασθενούς καλύτερα να γίνεται με νερό και σαμπουάν.


Αν θέλετε να δείτε υλικά πρόληψης κατακλίσεων και περιποίησης κατακεκλιμένων ασθενών πατήστε εδώ


Για πληροφορίες σχετικά με την προμήθεια των υλικών για έλκη τραυμάτων μέσω ΕΟΠΥΥ επικοινωνήστε στα τηλέφωνα επικοινωνίας.





bottom of page